Здрав дух, в здраво тяло! – ЙОГА

Шаферски рокли – тенденции 2016
May 13, 2016
10 начина да покажем на своите шаферки, че са специални за нас
May 23, 2016
Show all

Днес стартираме една нова категория статии в блога ни, такива на здравна тематика. Тя се казва : Здрав дух, в здраво тяло!

Наистина смятам, че едното не може без другото. Т.е. не е достатъчно да тренираме само мускулите, само тялото, необходимо е да поддържаме и духа си. Оказва се, че второто е дори по трудно :).

Днес ще ви разкажа за един спорт (култура, начин на живот), който според мен в най-голяма степен съчетава тренирането на духа и тялото едновременно – ЙОГА!

Йога е начин на живот!

заблуди-относно-йога-1

“Човешката личност се състои от три основни компонента: тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да контролираме ума си, да бъдем посветени в големите загадки на душата и да достигнем до равновесие на тези три нива на съществуването – физическо, умствено и духовно – това е йога.”
Свами Сатянанда Сарасвати
Йогийските пози или така наречените асани са упражнения, имащи за цел да подобрят физическото състояние на човека, като развият гъвкавост, сила и равновесие. Чрез заемане на специфични пози на тялото се отварят различните чакри – психо-енергийните центрове. Така асаните освобождават тялото от стреса, то се отпуска и напрежението изчезва. Йога дава здраве, гъвкаво и елегантно тяло и самочувствие на здрав, енергичен и уверен в себе си човек. Практиката балансира всички функции на организма, нормализира работата на дихателната система, кръвоносната система, ендокринната система, особено силен ефект има върху нервната система, по уникален и много ефективен начин тонизира и укрепва двигателния апарат – всички мускули, стави и кости. Йога ще върне на тялото Ви естественото здраве, гъвкавост и красота, които се губят в забързаното и напрегнато ежедневие, в което дълго време сме в неестествени за нас състояния – стрес, обездвижване, замърсяване.
кк
Днес йога се приема като древно учение за постигане на пълноценно физическо, духовно и морално здраве, начин за постигане на хармония със себе си и с околните. Йога е за всеки независимо от културата, религията, ценза, националността или възрастта му.
За ЙОГА може да се каже и прочете още много, но е много по-добре просто да опитате.
Искам да завърша тази статия като цитирам моята йога учителка Ели: “Йога е: не перфектно тяло, а перфектно цяло!”
PS: За малко да забравя – хората занимаващи се с йога се поздравяват с индийския поздрав НАМАСТЕ, преводът на което на български се интерпретира по няколко различни начина. Моята учителка ме е научила на този:
Светлината в мен вижда светлината в теб! Намасте!

Comments are closed.